Dagvoorzitter wijken, leefbaarheid en veiligheid

Ondanks 20, 30, 50 jaar wijkaanpak, staat de leefbaarheid in veel wijken onder druk. En er gaat de komende jaren nog heel veel op die wijken afkomen. Leefbaarheid is dan ook een ingewikkeld en veelkoppig monster. Als dagvoorzitter vind ik leefbaarheid en wijkaanpak dan ook een fascinerend onderwerp. Omdat het heel veel bij elkaar brengt, maar hopelijk ook een bijdrage levert aan wezenlijke vragen met impact op heel veel mensen in heel veel steden, wijken en buurten.

programmamaker “Operatie wijken” over leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken.

In opdracht van het programma leefbeerheid en veiligheid van het ministerie van BZK maakte ik de programmareeks Operatie Wijken“. Vanuit mijn eigen buurt Middelland in Rotterdam. “Toen we de opdracht kregen, bedachten we eerst een vrij standaard praatprogramma: een tafel met gasten en verschillende onderwerpen. Maar ik merkte dat ik er al bijvoorbaad moe van werd: bij dit onderwerp is het makkelijk om te blijven hangen in algemeenheden, vage termen en vrijblijvende oplossingen. Daarom heb ik gezegd: in elke aflevering gaan we wat maken. We stellen en vraag en willen we echt iets in kaart brengen. In uitzendingen van een uur kan je echt enorm de diepte in en hebben we echt hele mooie kaarten gemaakt. En door het te maken uit mijn eigen buurt en voorbeelden uit andere buurten werd het ook heel concreet. En heb ik en passent ook mijn eigen buurt beter leren kennen en daar meer netwerk gekregen. En toen in mijn buurt de leefbaarheid opeens achteruit holde door drugsoverlast, heb ik gelijk buren geacticveerd om samen met handhaving en gemeente aan de slag te gaan.”

Moderator veiligheid en leefbaarheid

Al bijna 10 jaar ben ik de presentator van de “dag van de boa” , de dag voor handhavers – blauw (in de openbare ruimte) , groen (de natuur) en geel (het ov). Daardoor heb ik echt een band opgebouwd met handhaving. Voor de gemeente Rotterdam maakte ik een video over de samenwerking tussen BOA’s en politie

gespreksleider voor gemeenten, wijken en bewonersavonden

regelmatig ben ik gespreksleider voor gemeenten die een bewonersbijeekomst organiseren, bijvoorbeeld over leefbaarheid of over de inrichting van hun wijk.

Van de wijkmanager kreeg ik de vraag om een digitale bewonersavond voor te zitten. Zijn belangrijkste doel was de buurt vertellen wat hij allemaal al gedaan had, daarna om reacties te horen en daarna om mensen te activeren. Omdat ik al aan zag komen dat alleen een handjevol usual suspects naar de bewonersbijeekomst zou komen, stelde ik hem iets heel anders voor: een campagne die veel meer mensen bereikte.