Bangalijst doet mee aan verkiezingen

De Speld vond dat ze al genoeg over dit onderwerp hadden gepubliceerd. Om te voorkomen dat dit bericht in de doofpot verdijnt, dan maar hierzo

Bangalijst doet mee aan verkiezingen

“Links of rechts, wij doen het met iedereen”

DEN HAAG – Op de valreep heeft de Bangalijst zich bij de kiesraad gemeld om mee te doen aan de verkiezingen op 12 september. De partij denkt zeker 7 zetels te kunnen halen. Een woordvoerder: “De maatschappelijke onrust rond de bangalijsten dit voorjaar laat zien dat er tussen het volk en Den Haag een gapende gleuf is. Politici nemen van alles in de mond, maar wat weten ze er vanaf? Ik kan me niet voorstellen dat ze ooit zelf op een bangalijst hebben gestaan. Wij hebben de ultieme lijst van de grootste slettebakken van Nederland.”

De partij heeft geen vastgesteld programma. “Ach, wij zijn niet zo moeilijk. Elke partij die goed is voor onze status doen we het graag mee. De SP bijvoorbeeld, die is nu hot. Daar hebben we graag geruchten over. Terwijl je moet oppassen niet met het CDA in het kopieerhok gezien te worden. Met principes word je in onze wereld nooit groot.”

Bangalijsttrekker is Vanessa Janssen uit Almere: “Ja, ik vind het zeker spannend. Toen bekend werd dat ik gewonnen had, heb ik de hele nacht geen been dicht gedaan. Maar ik weet zeker dat ik er klaar voor ben,” aldus de zestienjarige. “Eigenlijk ben ik een heel braaf meisje, maar kennelijk denkt iedereen dat ik een slet ben. Dat kan ik goed gebruiken in de politiek. Laat ze bij het onderhandelen maar denken dat ze me kunnen naaien, ik ga er met de hoofdprijs van door.”

De bangalijst doet mee in alle districten en heeft behalve de lijsttrekker in elke regio andere kandidaten. De woordvoerder: “Bangalijsten zijn erg lokaal. In Maastricht weet niemand dat Precious de grootste sloerie van Alkmaar is. Je stemt toch het liefst op ‘the girl next door’. Ook zijn de standaarden overal anders. Op de Veluwe sta je al bovenaan als iemand je knie heeft gezien, in de Randstad moet je in heel wat garageboxen je roosje weggeven voor een hoge notering.”
De partij is nog maar net op tijd om mee te kunnen doen. “Er was tot het laatst grote verdeeldheid over de volgorde van de lijst,” aldus de woordvoerder. “Vooral over de nummer 1 konden de leden het niet eens worden. Totdat Vanessa op het laatste partijcongres een wel erg doorschijnend topje aan had en het gerucht ging dat ze zich binnen één week door een SP’er, een VVD’er en zelfs door een PVV’er had laten nemen. Na ongeveer een uur briefjes doorgeven stond haar naam al overal bovenaan.”