Een online seminar of webinar: waar moet je op letten. 5 tips (en hoe ik kan helpen)

Een goed webinar of online seminar heeft voordelen boven live. Zo hoeven mensen niet naar jou te komen, maar kom je echt bij mensen binnen. Waar op de wereld ze ook zitten. Ze kunnen live meedoen, maar het ook nog jarenlang terugkijken. En u bespaart zich een dure locatie en borrel. Maar het is ook lastiger dan live. U heeft minder tijd, er mogen geen inkakmomenten zijn en er zit een scherm tussen u en uw publiek.

tip 1: maak concreet wat mensen na afloop moeten weten, vinden en voelen.

Ten eerste help ik u met het concreet maken van uw doelen. Je hebt minder tijd dus je moet scherpe keuzes durven maken. Wie probeer je te bereiken? Wat moet uw publiek na afloop weten, vinden en voelen. Over het onderwerp en uw organisatie. En welke actie moeten ze daarna ondernemen?

tip 2: bouw het programma op in afgebakende blokjes en wissel zenden, discussie en interactie af.

Ten tweede help ik u met de opbouw van uw programma. Met een heldere rode draad, afgebakende blokjes en afwisseling van zenden, discussie en interactie.

Was iemand van plan een presentatie te houden? Knip die op in kleine stukjes met een poll aan het publiek ervoor (dan gaan mensen vast nadenken) en vragen daarna.

tip 3: Kort & compact

Ten derde is de aandachtsspanne van mensen nog korter dan live. Er is zoveel afleiding. Als u live een matige presentatie geeft, pakken mensen even hun telefoon. Online klikken mensen u gewoon weg. In een zaal kunt u een presentatie van 20 minuten geven, online is 5 minuten al een eeuwigheid. Breek presentaties dus op, en haal alles dat niet essentieel is er uit.

Ik help uw sprekers hun boodschap compact, begrijpelijk en strategisch te houden. Niet alleen ga ik met de rode pen door hun powerpoint, ik help ze een verhaal te vertellen vanuit de kern en hun talent. En geschikt voor mensen die op instapniveau ziten zonder dat de experts afhaken.

tip 4: zorg voor een kritische noot

Ten vierde help ik u met een kritische en luchtige toon. Niet alleen zijn vraaggesprekken leuker om te kijken dan lange monologen, een webinar voelt al snel als een soort propagandafilm of een verkoopshow. Dat gevoel wilt u voorkomen. Ik stel de moeilijke vragen, maar we zorgen natuurlijk wel dat uw mensen een antwoord paraat hebben. Al kies ik natuurlijk heel goed welke vragen ik met ze repeteer en welke ik even een verrassing hou.

tip 5: plan zorgvuldig de interactie

Ten vijfde help ik u met interactie. Een Q&A is tijdens een live event al bijna nooit een goed idee, bij een webinar luistert dat ook heel nauw. Met een goede redactie welke vragen we stellen en op welk moment. En niet alleen vragen aan de sprekers, maar ook de mening en inzichten van het publiek vragen. En dit luistert nauw: de interactie moet zorgen voor betrokkenheid van live kijkers, maar voor de mensen die later terugkijken ook een toevoeging zijn, geen afhaakmoment.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • Google Bookmarks