vlog: Wat is de beste zaalopstelling voor een congres of debat?

De manier waarop de zaal is opgesteld heeft een enorme invloed op het succes van je event.
Als ik mijn opdrachtgevers naar het doel van hun event vraag, hoor ik vaak
– mensen moeten met elkaar in gesprek raken
– het moet gezellig zijn
– het moet niet zo stijfgjes zijn
en vooral
– er moet wel echt wat ontstaan in de zaal

Een goede opstelling voor interactie


Als we die doelen willen halen met de klassieke theateropstelling, dan beginnen we met 3-0 achter. Het voelt stijfjes en is een absolute interactie killer. Je wil een opstelling waar mensen elkaar aankijken, sprekers tussen de mensen staan en mensen dicht op elkaar zitten.
Bijna altijd lukt het mij om in het voorgesprek mijn opdrachtgever hiervan te overtuigen. Dan spreken we een lagerhuisopstelling, amfitheateropstelling, kruispuntopstelling, cafeopstelling of stadionopstelling af. En en in het draaiboek dat ik stuur, zorg ik voor een gedtailleerde tekening met instructies voor de zaalopstelling en de podiumopstelling.

Maak je hard voor de juiste opstelling


Maar dan nog gaat het vaak fout. “Ik heb het de locatie gevraagd, maar die zegt dat het niet kan”. Zichtlijnen, schermen, gangpaden, slappe ruggen, ombouwtijd en ‘zo doen we het nooit’. Ik heb alle slappe verhalen al gehoord
Maar eenmaal op locatie blijkt de bestelde opstelling meestal prima te kunnen. Bij ongeveer de helft van de events die ik doe sta ik daarom vooraf met stoelen te schuiven. Ik offer er soms zelfs de repetitie voor op, zo belangrijk vind ik het. Maar dat is natuurlijk niet ideaal.
Daarom: Stel je onverzettelijk op, voor het verzetten van de opstelling.