Hybride events. Twee vliegen in één klap, of juist de plank twee keer mis.
Hybride bijeenkomsten. Het is het buzzword op dit moment. En het heeft ook enorme potentie. EN de beleving en diepgang van een live event EN toegankelijk voor een onbeperkt aantal mensen over de hele wereld. Het beste van twee werelden.
Maar te vaak bedoelen mensen: een live event met een livestream. En dat werkt juist niet. De afgelopen tijd hebben geleerd dat een online event echt anders is. Korter, sneller en directer en je moet echt je best doen het online publiek te betrekken
Whitepaper hybride congressen.
In ons whitepaper hebben we onze ideeen over hybride events kort opgeschreven. Met concrete tips en zelfs twee kant en klare formats voor een hybride congres.
Vul hieronder je email in om het whitepaper te ontvangen. Je komt niet op een mailinglist, je ontvangt geen mails en we gaan je niet spammen: we zijn alleen maar nieuwsgierig wie het downloadt.
Hybride events. Twee vliegen in een klap, of juist de plank twee keer mis.
[intro]
Hybride events. Het is het buzzword op dit moment
En het heeft ook enorme potentie. EN de beleving en diepgang van een live event EN toegankelijk voor een onbeperkt aantal mensen over de hele wereld. Het beste van twee werelden.
Maar te vaak bedoelen mensen: een live event met een livestream. En dat werkt juist niet. De afgelopen tijd hebben geleerd dat een online event echt anders is. Korter, sneller en directer en je moet echt je best doen het online publiek te betrekken
Een gewoon congres met een livestream betekent dus dat je je online publiek niet tevreden gaat stellen. Ze krijgen al snel het gevoel een tweederangs publiek te zijn, een toeschouwer van een voor hen veel te langdradig event, en ze haken af. Terwijl in de zaal de intieme sfeer van een live event wordt doorbroken.
Daarom hier 5 tips en twee voorbeelden om van je hybride event een succes te maken
Wij hebben ook een whitepaper geschervn met tips, ideen en zelfs kant en klare formats
Tip 1
Benader je hybride events als twee events. Een online event dat alle kracht uit online haalt, en een offline event dat de kracht van live maximaliseert. En kijk dan waar de overlap zit.
Tip 2
Stem je beide events ook af op twee doelgroepen. Niet alleen hebben online deelnemers andere wensen, je trekt waarschijnlijk ook een ander publiek. Je meest betrokken doelgroep trekt graag een dag voor je uit en reist naar je toe want ze vinden het super belangrijk en ze blijven nog uren borrelen met de andere enthousiastelingen. Mensen die niet zo overtuigd of betrokken zijn, willen best een uurtje inloggen maar komen niet naar je toe. Het programma, inhoud en boodschap is dus waarschijnlijk ook anders bij die twee groepen. De ene groep wil met elkaar discussiëren hoe we het gaan doen, de andere groep moet nog overtuigd worden dat het moet. De ene groep wil de diepte in, de ander groep wil de management samenvatting.
Tip 3
Doe niet het volledige programma gecombineerd, maar doe ook stukjes apart. Bijvoorbeeld live workshops en online workshops, want dat is hybride echt bijna niet te doen. En doe niet je hele programma online, maar slechts een deel. Niemand wil een hele dag voor een scherm zetten. Liever een intensief programma van max anderhalf uur. Je live aanwezig publiek kan dan lekker workshops doen, lunchen, een wandeling gaan maken. Etc. Al is het natuurlijk wel belangrijk ook voor je online publiek wel de mogelijkheid te bieden om te netwerken en met elkaar in gesprek te gaan.
Tip 4
Zorg voor een online moderator. Zo kan de gespreksleider in de zaal zich volledig focussen op het gesprek in de zaal, en kan een online moderator goed de sentimenten van het online publiek verwoorden en hen het gevoel geven dat zij een vertegenwoordiger hebben. Dit was al belangrijk bij een online event, maar houd deze dus ook bij hybride.
Tip 5
Zoek een manier om je online en je offline publiek met elkaar in gesprek te brengen. Als je dat lukt, heb je de eindbaas van hybride bereikt. Er is bijvoorbeeld een escaperoom waar teams van thuiskijkers en live aanwezigen samen puzzels moeten oplossen. Dit kan natuurlijk ook op de inhoud.
Een voorbeeld
Ik doe binnenkort het europees congres van een NGO. De leden daarvan en beleidsmakers die hen een warm hart toedragen willen graag naar Brussel reizen om elkaar twee dagen te spreken en met elkaar de diepte in te gaan en lekker te filosoferen. Maar ze willen ook beleidsmakers bereiken die nog niet overtuigd zijn.
Daarom kozen we het format ‘aan tafel’. De live doelgroep fungeert een dag lang als de redactie van een talkshow die we op de tweede dag live uitzenden. Aan hen om te bepalen wat we moeten vertellen en bespreken om de online doelgroep te overtuigen. Dat dwingt deze nogal abstracte mensen om concreet te worden en strategisch te denken, want we hebben een deadline en een missie. En de nog niet overtuigde beleidsmaker hoeft slechts anderhalf uur in te loggen en krijgt een strak programma voorgeschoteld. Het live publiek kan tevreden aan de borrel want ze hebben echt iets opgeleverd
Een ander voorbeeld
Een organisatie heeft al jaren een congres waar 4 sprekers een lange lezing geven. Dat wilden ze nu hybdride doen. Maar ja, wie wil er online een hele middag naar lezingen luisteren? Daarom hebben we het anders aangepakt: van de sprekers hebben we vooraf een geweldige tedtalk opgenomen. In de weken voor het event hebben we die online gezet. Zo konden mensen die kijken op een moment dat het hen uitkwam EN was het gelijk promotie voor de bijeenkomst. Daarin hebben we de sprekers bij elkaar aan tafel gezet en met elkaar, de gasten en het thuispubliek laten discussiëren. 3 van de sprekers gaven daarna een masterclass aan het live publiek, en 1 deed een online interactief college.
Kortom: maak met hyrbride een dubbelslag door goed te denken vanuit de verschillende behoeften van verschillende doelgroepen.