De verzuring van Frans Timmermans

Beste meneer Timmermans,

De eerste keer toen ik u ontmoette kwam ik als Europa Pipo van de Nationale Jeugdraad bij u op het ministerie. Terwijl iedereen zich braaf met voor- en achternaam de hand schudde, en u die evenzo beantwoordde, zei ik: “hoi, ik ben Rogier”. U keek heel even verward. Toen geamuseerd. “Hoi, ik ben Frans”.

Ik was gelijk onder de indruk. Het gesprek was eigenlijk vooral voor de foto in de krant. Maar u had ons echt wat te vertellen en u was oprecht benieuwd naar onze visie. U was duidelijk op zoek hoe U een goed verhaal over Europa kon neerzetten. Waar ik uw voorganger Nicolai op een congres met bestuurskundigen wel eens uitgelachen heb zien worden wegens een totale nikszeggendheid, leek u op een missie. Of het nou in een klein zaaltje was of midden in de nacht. Met uw bustoer sprong u om 2 uur ‘s nachts helemaal hyper uit de bus, bleek mij nog te kennen, en had duidelijk plezier in het spelen van DJ. Leuk, maar nog liever wilde u uw verhaal kwijt. Geen technocratisch verhaal, geen Eurofiel Europa halleluja, maar een verhaal waar mensen wat aan hadden. Uit een diepe overtuiging en enthousiasme.

Niet alleen over Europa. Op de avond van Europa, tot doel een website voor jongeren te lanceren, stelde een oudere mevrouw een totaal ongerelateerde vraag over allochtonen ofzo. U nam er gewoon even de tijd voor. U praatte haar niet naar de mond, maar zette uw afwijkende visie uiteen. Als overtuigd sociaal democraat kwam het verhaal uit uw tenen. De mevrouw zag dat, en was gerustgesteld.

De nacht dat het kabinet viel, zag ik u op tv bedremmeld bij de persconferentie van Wouter Bos staan. Ik zag het wel zitten: U het stokje overnemen van Bos. En dan een progressief kabinet waar u als premier een ambitieuze, optimistische, internationale hervormingsagenda als lonkend perspectief zou kunnen verwoorden, ook voor teleurgestelden, voor zich ontheemd voelenden en zich slachtoffer van de globalisering (dat ze hoofddoek noemen) wanenden. Ik dacht echt dat u dat zou kunnen. Als iemand naar een politieke held van mij vroeg, stond u er steevast tussen. Voor veel GroenLinksers.

Maar sinds de verkiezingen bent u het kwijt. Niet dat ik u nog gesproken heb. Of op tv gezien. Ik baseer me eigenlijk alleen op uw facebook pagina.

Wat een verbittering! Geen eigen verhaal meer – ja over voetbal, maar dat jeukt me – maar alleen rancune over Wilders, nijd naar het CDA en de handdoek in de ring jegens Henk en Ingrid. Met als dieptepunt natuurlijk uw ongelukkige schuddebuik naar de Wilderskiezer. Ik vond het eigenlijk wel een lichtpuntje: u eerste humoristische post in weken. Maar met de magnums en meer werd het niet leuker.

Anderen die ik spreek herkennen zich in mijn teleurstelling: “ja nou, wat is die Timmermans zuur geworden he?” En nu lees ik ook vandaag in de NRC weer dat u teleurgesteld zou zijn.

Meneer timmermans. Frans. Wilt u weer leuk worden? De visionair worden? De man waardoor ik als GroenLinkser mij weer met de PvdA verbonden voel? Mijn eventuele toekomstige premier? Wanneer komt u uit uw zomerdepressie en gaat u vanaf uw zeepkist weer met passie uw verhaal vertellen, in plaats van gal sputteren? De PvdA weer aansprekend maken? En vooral: weer leiderschap tonen door optimisme te prediken en oprecht uit te stralen? Dan doe ik met u mee en ken ik er heel veel die dat ook willen.

Met vriendelijke groet,
Rogier

 • Facebook
 • LinkedIn
 • email
 • Google Bookmarks

44 thoughts on “De verzuring van Frans Timmermans

 1. ben geen pvda-er, wel een FB-vriend van FT en deel je visie volledig!
  Hoog tijd dat hij weer eens een de oude, realistische, overtuigende, niet-rancuneuze Timmermans wordt die hij ooit was….

 2. Pingback: Tweets that mention De verzuring van Frans Timmermans | Rogier Elshout -- Topsy.com

 3. Tsja, Rogier, ik vind het nu eenmaal mijn plicht om kritiek te leveren op plannen die ik niet in het belang vind van NL. Bovendien zie ik hoe iedereen ‘went’ aan het discours van Wilders en dat het steeds meer wordt overgenomen. Daar heeft …ons land niet mee te winnen. En ik adviseer je niet alleen op Facebook af te gaan maar af en toe ook eens te lezen war ik schrijf en wat ik bij toespraken zeg. Dat zal je beeld wellicht corrigeren. Wees trouwens voorzichtig met het alleen naar de vorm kijken, blijf alert op de inhoud. Zowel bij mij als bij de mensen wier plannen in bekritiseer.

 4. frans,

  heb je tegenlicht vanavond gezien? De uitdaging voor de sociaal-democratie is daar mooi uitgelegd.
  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2010/oktober/toekomst-van-de-sociaaldemocratie.html

  …Daarna kwam een spotje van D66. Mooi hoor, maar hooggegrepen. D66, en voor een grootdeel ook mijn GroenLinks hebben lonkende perspectieven voor hen die de vruchten van globalisering plukken. Maar voor wie ‘vooruitgang’ gelijk staat aan onzekerheid en angst, die weten wij niet goed genoeg te bereiken.

  Wilders wel. Die wakkert die angst aan, en belooft alles weer zoals vroeger te maken als we maar van die moslims af zijn. De SP betrekt mensen actief bij het alles laten zoals het is.

  De uitdaging? Niet daarop afgeven. Maar vooruitgang bewerkstelligen met die mensen, niet over hun hoofden heen. Mensen een perspectief bieden dat houdbaar is en kan. Dat hebben we nodig. Natuurlijk is dat moeilijker dan een goed theoretische verhaal of simpel populisme. Met mensen als Jesse Klaver doen wij ons best dat te formuleren Maar de PvdA heeft daar een langere traditie in. En ik hoopte dat u degene zou zijn die ons daarin zou (mede) voorgaan. Maar met dit soort posts laat u de doelgroep voor dit verhaal zich van u en de PvdA afkeren. Daar helt een veerlezing niet tegen. En daarom zou ik u willen vragen dat reactieve in te wisseln voor een echt verhaal. Dan zou ik het jammer vinden als u nu in de verdediging schiet. Misschien klopt mijn beeld volgens u niet, het is wel het beeld dat ik heb gekregen. En kennelijk vrienden van mij ook. Terwijl ik dolgraag mijn beeld ontkracht zou zien. En door u geinspireerd worden te werken aan een lonkend postmodern links inspirerend verhaal

 5. Pingback: Eric S Brown Ian D Brown

 6. Pingback: Eric S Brown Flash Parking

 7. Pingback: Eric S Brown Flash Parking

 8. Pingback: Stephen F Molinari MLM

 9. Pingback: Mercosur USA

 10. Pingback: http://en.netlog.com/MadaukCkhynthia/blog/blogid=4563659

 11. Pingback: warners holidays

 12. Pingback: sanibel island resorts

 13. Pingback: http://www.essenglish.org/forum/?owner=esse&choix=5&method=3&login=ezrabyrd1128

 14. Pingback: http://segnalo.alice.it/rss/averyjohnson49

 15. Pingback: Eric S Brown Flash Parking

 16. Pingback: watchmen

 17. Pingback: lloyds internet banking

 18. Pingback: Eric S Brown Parking

 19. Pingback: Glen Ellyn Dentist

 20. Pingback: Vision For Less

 21. Pingback: {How to find yourself a nice flat screen tv for cheap|LCD Televisions Explained|Top 3: 3D LCD Televisions|Samsung LCD Televisions|Simple Steps to Install Your LCD Televisions|Selecting an LCD Television Mount|Cheap Flat Screen TV|Cheap Flat Screen|Cheap L

 22. Pingback: {How to find yourself a nice flat screen tv for cheap|LCD Televisions Explained|Top 3: 3D LCD Televisions|Samsung LCD Televisions|Simple Steps to Install Your LCD Televisions|Selecting an LCD Television Mount|Cheap Flat Screen TV|Cheap Flat Screen|Cheap L

 23. Attempting to find a graffiti t-shirt? Should you be, then look no farther than the Kase 2 Graffiti T-Shirt on offer at the Style Wars Restoration Project. Done by famous graffiti artist Kase 2 (often known as Case Two), it is really an extraordinary illustration of the hallmark “Computer Rock Style” that influenced just about every era of graffiti writers following its conception during the early 1980’s.

 24. Pingback: long term care insurance quote

 25. Pingback: Yoshol

 26. Pingback: Tim Gieselman

 27. Pingback: Asian Tiger Mosquito

 28. Pingback: What Causes Heartburn

 29. Pingback: Iron Deficiency Anemia Symptoms

 30. Pingback: Japanese Calligraphy

 31. Pingback: Subliminal Advertising

 32. Pingback: Tim Gieselman

 33. Pingback: Tim Gieselman

 34. Pingback: San Diego homes for sale

 35. Pingback: Ways To Make Money

 36. Pingback: Symptoms Of Low Vitamin D

 37. Pingback: Comment Avoir Un Ventre Plat Rapidement

 38. Pingback: cosplay

 39. It is really a great and helpful piece of information. I’m happy that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 40. Pingback: symptoms of heartburn

 41. Pingback: causes of heartburn

 42. Pingback: Bad Credit Car Loans Ontario

 43. Pingback: severe acid reflux

Comments are closed.