helemaal klaar met de wetenschap

Na 8 jaar zwoegen aan mijn studie ben ik dan zowaar bijna bachelor in de bestuurs- en organisatiewetenschap. Maar daarvoor moest ik nog wel het vak “wetenschapsfilosofie” doen. In mijn tijd was dat nog onderdeel van je scriptie, nu een zelfstandig vak. Als eindopdracht werd een paper verwacht waarin je beschrijft wat jouw positie is in de wetenschap.

Bij filosofie op de middelbare school dacht ik bij wetenschap vooral aan raketten, medicijnen en computers. En dus ook vrij conventioneel in wat is ‘de werkelijkheid’ en ‘hoe kun je die kennen’. Maar in de sociale wetenschap kom je er steeds meer achter dat de werkelijkheid helemaal niet zo simpel is en dat wetenschappers – door net te doen of dat wel zo is – complete onzin verkondigen en daar mee weg komen. Niet dat ik een tegendraads persoon ben, maar steeds meer zet ik me daar tegen af, zoals tegen onzinwetenschap als ‘vergelijkende politiek’ (waar ze bijvoorbeeld net doen of je de politiek in Slowakije en Nederland kunt vergelijken want ze hebben allebei partijen die zich sociaal democraat noemen). Na 8 jaar wetenschap weet ik twee dingen heel zeker: 1) wetenschap is onzin met een mooi lintje en 2) ik ben er totaal ongeschikt voor. Dat laatste komt vooral door het eerste, gecombineerd met een korte concentratieboog, niet snel tevreden zijn en algeheel cynisme.

De vorm die verwacht werd voor het paper past heel goed bij een conventioneel beeld van wetenschap, maar niet bij een afwijkende visie erop. Na 8 jaar ploeteren, deadlines missen, mijn pc willen opeten en frustratie omdat het meniet lukte op papier te krijgen wat ik in mijn hoofd had, heb ik het nu helemaal anders gedaan. Mijn manier. En niet zonder enige trots het resultaat. (PDF)

Er hoort ook nog een bijlage bij. Deze staat hier.

Grote kans dat het dan nogsteeds nogal vaag is: Veel van wat er in staat is gebaseerd op de literatuur en colleges van het vak. Heb je dat niet gevolgd, dan ontgaat vrij veel. Dat is jammer. Maar het is toch onzin om te denken dat je kunt overbrengen wat je wilt. Dus als je vragen hebt moet je me gewoon vragen. En het in het echt bekijken. Op een scherm is toch anders….

  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • Google Bookmarks