Wilders is geen lekker wijf en 1.5miljoen zijn verwijtbaar

sleep niet de hele fruitmand erbij
Rob Riemen redeneert dat Wilders een populist is, een charismatisch leider van een ondemocratische partij en inspeelt op de onderbuik. En dus een fascist, want alle andere fascisten deden dat ook. Wilders is dan ook een lekker wijf: Hij is blond, hij heeft charisma en een zwoele stem. Net als Marilyn Monroe, Candy Dulfer en Lolo Ferrari.
Ja natuurlijk zijn er parallellen. Maar zijn die zinvol? Voor de rest maakt Riemen weer de al bekende zinvolle punten: Wilders legt bloot dat andere partijen hun verhaal en dus hun hoopgevendheid kwijt zijn, en geeft mensen valse hoop door hen voor te spiegelen dat de crisis, globalisering en gevoel van sociale afbrokkeling is opgelost als we de moslims eruit flikkeren. Maar de doelgroep is al afgehaakt bij het woord fascist. En het verwatert de discussies. Appels zijn fruit, maar de hele fruitmand erbij halen leidt af van de rotte appel.

zijn kiezers zijn niet dom, zielig en onverwijtbaar
Dat 1.5 miljoen mensen op hem stemmen, is overigens geen reden milder te zijn. Het moet eens afgelopen zijn met de heiligverklaring van hen. “Je mag ze niet diskwalificeren. Daarom veroordelen we niet.” Nee! Je diskwalificeert ze juist door het goed te praten.
Ja natuurlijk zijn PvdA en CDA het contact met die mensen kwijt. Natuurlijk falen gevestigde partijen. Natuurlijk voelen mensen zich ontheemd. Natuurlijk hoeft dat anti-islamisme van de meeste ook niet zo nodig… Maar zijn ze dom dan? Zijn ze blind? Kunnen ze niet lezen? Zijn ze niet voor rede vatbaar? Kun je ze niet aansprakelijk stellen voor wat ze gekozen hebben? Mag je ze niet aansprakelijk stellen dat we nu meer beleid hebben voor hoofddoekjes dan voor de economische crisis? Zijn ze te dom om te snappen dat Wilders schijnoplossingen aandraagt?

“Wij als elite hebben u in de steek gelaten dus snappen we wel dat u Wilders stemt. En de implicaties, ach u snapt het gewoon niet zo goed.” Nee! Het zijn geen makke schapen, maar ze zijn verantwoordelijk als burger. Dus maak ze ook verantwoordelijk. “Ik neem u serieus, dus ik ga ervan uit dat u weet wat u heeft gekozen. En dat neem ik u kwalijk. Zorgen dat mijn verhaal weer aansprekend is voor u, vraagt ook wat van u. Zoals redelijkheid. Anders ben ik de populist.”

  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • Google Bookmarks

One thought on “Wilders is geen lekker wijf en 1.5miljoen zijn verwijtbaar

Comments are closed.